De Maashorst

Eeuwenoud, de Maashorst, en een creatie van de mens. Door de verschillende tijdperken heen is het een prachtig natuurgebied geworden dat een rijke diversiteit aan landschapstypen en dieren bezit.

De Maashorst is een gebied van 3500 hectare dat zich verspreidt over meerdere gemeenten. U zult het vinden in de gemeenten Landerd (Zeeland en Schaijk), Oss, Uden en Bernheze (Heesch en Nistelrode).

De Maashorst heeft zijn naam te danken aan het feit dat er een breuk in de aardkorst kwam, op de plek waar de Maas ongeveer 125.000 jaar geleden stroomde, waardoor de aarde omhoog kwam. Met als gevolg dat de Maas richting het oosten werd gedrukt en het land alsmaar hoger kwam te liggen. Die hoogte heeft de naam horst. Vandaar de Maashorst.

Het natuurgebied

Met haar grote omvang is De Maashorst het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant. Het zal u dan ook niet verbazen dat er meer dan honderd verschillende plantensoorten, bijna 150 vogelsoorten en meer dan 25 zoogdieren te spotten zijn. Dit is onder andere te danken aan de verschillende soorten landschapstypen. De Maashorst is namelijk rijk aan naaldbossen, vennetjes, hedendaags landbouwgebied, maar zeker ook ouderwets boerenland met bijbehorende akkers, kleine natte graslandjes en houtwallen.

Omdat het gebied deels open wordt gehouden door het beheer met grazers, zult u, tijdens een van de vele mooie wandel- en fietsroutes, oog in oog komen te staan met exmoorpony’s, taurossen en wisenten. Naast deze grote grazers, vestigen verschillende vogels hier hun nesten. Haviken, wespendieven, zwarte spechten, nachtzwaluwen en de ransuil. Houdt u ogen en oren dus goed open en geniet van alles wat u ziet.

Overnachten in De Maashorst

Heeft u na een dag nog niet genoeg van De Maashorst gezien? Geen probleem, want er zijn talloze overnachtingsmogelijkheden in het gebied. Zoals bij Bed & Breakfast Herberg d’n Brouwer in Zeeland. Een echte eyecatcher in het dorpshart van Zeeland en sinds 2008 staat het zelfs op de gemeentelijke monumentenlijst. De voormalige bierbrouwerij bevat drie luxueuze, doch sfeervolle kamers. Waaronder de Monique van de Ven kamer, met een groot schilderij van een bekende scene uit de film Turks fruit, waar de actrice een hoofdrol had. Monique van de Ven is de kleindochter van de voormalig bierbouwer Jos van de Ven. Wilt u graag de avond afsluiten met een heerlijk speciaalbier, slapen in de bijzondere en unieke ambiance van onze herberg en de ochtend beginnen met een lekker en uitgebreid ontbijt? Dan bent u bij D’n Brouwer aan het juiste adres.

Benieuwd naar meer slaaplocaties? Breng dan een bezoekje aan de VVV.

Wandelen in het ruige oergebied

Trek stevige en goede schoenen aan, pak je rugzak, ga erop uit en geef je over aan de prachtige omgeving. Er zijn meerdere wandelingen uitgezet in het gebied. De meeste wandelroutes starten vanuit Natuurcentrum Slabroek, gelegen in Nistelrode. Je kunt via verschillende vormen genieten van een route. Zo zijn er in de Maashorst wandelroutes aangegeven door middel van gekleurde paaltjes. Ook zijn er wandelingen onder begeleiding van een gids. Dit is een ervaren natuurgids van de IVN-afdelingen van Uden of Oss en gaat alleen op reservering. De gids begeleidt groepen van maximaal twintig personen en geeft u de mogelijkheid om zelf een thema te kiezen. Uiteraard kunt u dit ook overlaten aan de gids.

Wilt u graag oog in oog staan met de wisenten? Dan kunt u ook een wandeling naar de wisenten reserveren. Neem hiervoor contact op met Natuurcentrum Slabroek. Mochten er mensen slecht ter been zijn, stelt Slabroek twee struinstoelen beschikbaar. Zo is en blijft het gebied voor iedereen toegankelijk!

Ook bij Herberg d’n Brouwer in Zeeland kunt u uw route door De Maashorst starten. Geniet van een kop koffie of een lekkere lunch, lees in onze brochures wat De Maashorst te bieden heeft en begin uw route bij het geboortehuis van actrice Monique van de Ven.

Fietsen in De Maashorst

De Maashorst kent een uitgebreid fietspadennet door het gebied. Er wordt gebruik gemaakt van het fietsknooppunten systeem, wat een product is van de VVV. Omdat u van punt naar punt fietst, bent u als fietser erg flexibel. De kaarten zijn te koop bij Natuurcentrum Slabroek. Wanneer u de pagina www.bezoekdemaashorst.nl bekijkt, zult u vele fietsroutes tegenkomen. Gaat u liever met meer snelheid de natuur door? Dat kan! Met vijf verschillende routes van een totale lengte van 100 kilometer, kun je als mountainbiker een flinke afstand crossen.

Restaurant Herberg d'n Brouwer

Bourgondisch genieten

De Maashorst is niet alleen rijk aan natuur, maar ook aan allerlei streekproducten. In en rondom het natuurgebied vormt zich een groep boeren die zich richten op de streekproducten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld overheerlijke jam, sauzen, vlees, fruit en bier. Ook bij Herberg d’n Brouwer zijn er streekbieren te vinden en worden de desserts bereidt met aardbeien van Jan en Birgitte van den Elzen uit Uden. Nieuwsgierig geworden naar meer streekproducten uit De Maashorst? Neem dan eens een kijkje op de website van De Maashorst boeren op www.maashorstboeren.nl. Hierop vindt u alle verdere informatie.

bierproeverij herberg D'n Brouwer Zeeland

Lokale speciaalbieren

De meest bekende bieren uit de omgeving zijn natuurlijk de echte Maashorstbieren. Gebrouwen door de Maashorstboeren. Op dit moment zijn er vier verschillende bieren gebrouwen met ingrediënten uit het natuurgebied, namelijk spelt, gerst, tarwe en uiteraard hop. Het brouwproces van de bieren is nu overgedragen aan een speciaalbierbrouwerij in Oijen. U heeft de keuze uit een heerlijk speltbier, gebrouwen van spelt en Amerikaans hop met een alcohol percentage van 6%, een fris witbier dat een basis heeft van tarwe en gerst (5%), een kersenbier of een lekker fris Maashorst pilsener.

Ook Herberg d’n Brouwer verkoopt lokale bieren en zelfs uit eigen dorp. De bieren van brouwerij Hemelwater zijn naar eigen zeggen ‘fris als water uit de wolken en dat proef je.’ Cirrus, Cumulus en Wúyún zijn hun eigenzinnige bieren. Kom langs en proef zelf! Boek een bierproeverij.

Meer informatie?

Nog niet uitgelezen over dit mooie gebied en haar vele mogelijkheden? Neem dan nog eens een kijkje bij Natuurcentrum Slabroek en ook op de website www.bezoekdemaashorst.nl staat boordevol informatie over de omliggende gebieden en wat u daar allemaal kunt beleven.